Lessen met 17 jaar

2todrive

Wat is de overheid van plan met het begeleid autorijden voor 17 jarigen?
De minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) wil het via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) mogelijk maken dat jongeren van 17 jaar hun autorijbewijs (categorie B) kunnen halen. Tot hun achttiende jaar mogen deze jongeren dan onder begeleiding autorijden.


Tijdstraject begeleid rijden
Begeleid rijden wordt vanaf 1 november 2018 definitief ingevoerd.

De informatie over dit onderwerp verandert zo snel dat we de ontwikkelingen niet zelf op de website gaan bijhouden.

De Top 10 van meest gestelde vragen aan Team 2toDrive.

1)     Vanaf welke leeftijd mag ik mijn theorie-examen doen?
Wanneer 2toDrive van start is gegaan kun je vanaf 16 jaar het theorie-examen afleggen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig nadat je het hebt behaald

2)     Waar en wanneer kan ik de begeleiderspas aanvragen?
Vanaf 1 november via de site van www.2toDrive.nl. Jongeren die 16.5 jaar zijn kunnen de pas aanvragen.

3)     Moet de begeleiderspas aangevraagd worden voor de jongeren mogen gaan lessen?

Nee dat hoeft niet, jongeren vanaf 16,5 jaar mogen gaan lessen. Zij dienen in het bezit te zijn van de begeleiderspas voor ze het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Zonder begeleiderspas wordt het rijbewijs niet afgegeven.
Advies:  laat de leerling de pas aanvragen voor praktijk examen.

4)     Moet ik als rijschool iets speciaals doen of aanmelden?
Als rijschool kan je gewoon deelnemen aan het experiment. Als de jongeren 16,5 jaar is mag hij beginnen met rijlessen. Er is geen speciale aanmelding nodig.

5)     Mag ik als ik mijn rijbewijs heb gehaald door 2toDrive ook op een scooter rijden?
Ja, wanneer je het rijbewijs B haalt, krijg je daarbij automatisch ook het rijbewijs AM. Hiervoor heb je geen begeleiding van je coach nodig. Het rijden met een coach geldt alleen voor het besturen van een auto.

6)     Mag ik ook in het buitenland rijden als ik 17 ben? Vanaf wanneer mag ik in andere landen dan in Nederland rijden?
Nee, het rijbewijs dat je als 17-jarige voor het experiment 2toDrive in Nederland haalt, is niet geldig in het buitenland. In Europese wetgeving is namelijk geregeld dat je alleen na je 18de verjaardag een rijbewijs mag halen. Ieder land afzonderlijk mag in eigen land eerder rijbewijzen afgeven. Dit rijbewijs is dan alleen in eigen land geldig. Met het rijbewijs dat je op je 17e voor 2toDrive hebt gehaald, mag je daarom pas vanaf 18 jaar ook buiten Nederland rijden.

7)     Ik ben al 17 op het moment dat 2toDrive start, kan ik meedoen met 2toDrive?
Er is door de Minister gekozen om een grens te trekken bij de invoering van 2toDrive. Jongeren die op of na de startdatum 17 jaar worden kunnen meedoen aan het experiment. Als jij al 17 bent op het moment dat 2toDrive van start gaat dan gelden er voor jou wel speciale regels; je mag starten met het volgen van rijlessen en het theorie-examen afleggen. Je mag het praktijkexamen afleggen zodra je 18 bent geworden.

8)     Moet ik mijn theorie-examen afgelegd hebben voordat ik met rijlessen mag beginnen?
Nee, voor het volgen van rijlessen hoef je niet in het bezit te zijn van het theoriecertificaat  Je hebt wel het theoriecertificaat nodig als je een tussentijdse toets of het praktijkexamen gaat afleggen.

9)     Moeten de ouders  teken/toestemming geven  om mee te doen aan 2todrive?

Nee, ouders hoeven niet mee te tekenen. De jongeren kunnen vanaf 1 november een begeleiderspas aanvragen en ook daar hoeft niet voor getekend te worden.
Tenzij de ouders coach willen zijn, dan moeten zij net als andere coaches toestemming geven dat zij vermeld worden op de begeleiderspas.

10)   Ik ben rijinstructeur, maar ben nog geen 27 jaar oud, mag ik wel iemand coachen?
Ja, als je  in het bezit bent van een WRM-pas kan dat door de jongeren aangegeven worden bij de aanvraag van de begeleiderspas. Je komt dat alsnog op de begeleiderspas te staan. (wel kopie van de WRM-pas meesturen met de aanvraag van de begeleiderspas.)

Meer info: www.2todrive.nl

Scroll to top